Borůvková polévka

 
 

ICA Borůvková polévka / nápoj 1l

CENA:           Kč 65
Dostupnost:   ANO, SKLADEM POSLEDNÍCH PÁR KUSŮ
 
Složení: voda, cukr 9 %, borůvky* 8 %, modifikovaný bramborový škrob, regulátor kyselosti (E330), aroma, vitamin C.*Původ EU
 
Nutriční hodnota na 100 g
Energie (kcal) 45 kcal, Energie (kJ) 190 kJ, Tuky 0 g, Z toho nasycené tuky 0 g, Sacharidy 11 g, Z toho cukr 9,6 g, Bílkoviny 0 g, Sůl 0,02 g, Vitamin C 25 mg
 
 
 
 
 

Sagolika Borůvková polévka 1l SE_FLAG

Cena:           Kč 79
Dostupnost:  MOMENTÁLNĚ NEDOSTUPNÉ / NA OBJEDNÁVKU
 
Složení: Voda, cukr (9%), borůvky (9%), zahušťovadla: modifikovaný bramborový škrob, regulátor kyselosti:kyselina citronová a vitamín C. Pasterizováno.
 
Nutriční hodnota na 100 g
Energie (kcal) 41 kcal, Energie (kJ) 176 kJ, Tuky 0 g, Z toho nasycené tuky 0 g, Sacharidy 10 g, Z toho cukr 10 g, Vláknina 0,5 g, Bílkoviny 0,5 g, Sůl 0,5 g, Vitamin C 35 mg
 
Země původu: Švédsko
 
 
___________________________
 
 
Název tohoto produktu je lehce zavádějící.
 
Jedná se zahuštěnou šťávu z borůvek, kterou Skandinávci pijí v letních měsících jako ovocný džus.
A vychlazená je výborná a osvěžující.
 
Dá se použít i jako ingredience do nealkoholických a alkoholických míchaných nápojů.
 
Stejně dobře poslouží i jako surovina pro výrobu studené letní ovocné polévky nebo v teplé variantě v zimním období.
 
Borůvky jsou pro organismus bohatým zdrojem antioxidantů a tento výrobek je ještě obohacen o vitamín C.
 
___________________________
 
 
 

 
 
Studené polévky mohou být neuvěřitelně osvěžující v parném letním dni a lehce strčí do kapsy i staré známé gazpacho! 
 
Borůvky se krátce povaří s citronovou šťávou a kardamomem, aby se koncentrovala jejich sladkost. 
 
Podle některých receptů se pyré z borůvkové směsi výborně chuťově doplňuje se šťavnatým mangovým pyré a kopem muškátového vína, čímž vznikne pokrm nápadné, tmavě modré barvy. Jiné kuchařky zase doporučují k dochucení skořici, med a zázvor.
 
Hotovou ovocnou polévku dejte vychladit do lednice. Servírujte dobře vychlazené, v míse a s naběračkou. Nechte hosty, ať se sami obslouží.
 
Podávejte tuto borůvkovou polévku na příštím letním obědě, dětské párty nebo večeři - vaši hosté budou touto volbou překvapeni a fascinováni. Přesvědčte se sami!
 
Recept s kardamomem, mangovým pyré a muscatelem (lze nahradit ledovým vínem nebo medovinou)
www.blueberry.org/recipes/blueberry-soup/
 
Mangové pyré také najdete v naší nabídce.
 
 
 
Ve Skandinávii jsou velmi oblíbené bobulové plody, které jsou v létě i v zimě jedinečným zdrojem vitamínů. Osvěžující ovocné polévky jsou připraveny k pití nebo k další kuchyňské úpravě. Jsou ideální například na výlety, k snídani nebo jako snack.

Blueberry or bilberry soup

Blåbärssoppa

Bilberry soup

Blåbärssoppa (bilberry soup) is often served warm in winter or cold in summer. It can also be lovely served in a small cup as a pre-dessert amuse bouche for a special occasion.

Vasaloppet (The world's longest cross-country ski race)
Photo: mattsjansson.blogspot.co.uk)

Blåbärssoppa is most famous for being the most popular beverage to serve during Vasaloppet, the world's oldest and longest ski marathon, held the first Sunday of March in Sweden. Then most skiers carry some blåbärssoppa in a vacuum flask.

Swedes would normally make the soup with bilberries. Bilberries are much less common in the UK so I have only ever made the soup from cultivated blueberries but it is still good, although it is best made with bilberries.

In summer it is a refreshing and easy dessert, especially if you have a glut of blueberries and want a change from fresh blueberries. It is possible to buy blåbärssoppa, but if you make it yourself from scratch you can control the sweetness based on the berries you're using. John Duxbury

Summary

Recipe summary for bilberry soup

Tips

•  If you serving it hot, try adding some cinnamon sticks to spice it up a bit.

Bilberry soup with small almond biscuits

•  If you are serving it cold, boil the berries for 3 or 4 minutes and then pour them into a blender before moving on to stage 3 below. This gives a slightly fresher taste with more bits of blueberry in the soup.

Ingredients

350 g (3 cups) blueberries, fresh or defrosted (or use bilberries if you can)
4 tbsp   caster (superfine) sugar
700 ml (3 cups) water
1½ tbsp   potato flour (starch)

*In the UK you can usually obtain potato flour from health food stores if it is not in your local supermarket.

Optional garnishes

Almond macaroons on a plate

•  Mandelbiskvier (small macaroons)
•  A little icing sugar (confectioner’s sugar), if serving the soup cold
•  Extra bilberries or blueberries
•  Whipped cream

Method

1. Pick over the blueberries, removing any stalks and shrivelled berries. Rinse and drain.

2. Place the berries in a saucepan with the sugar and water, but don’t forget to save some berries for the garnish. Bring to a boil, stirring to dissolve the sugar. Simmer steadily for 15 to 30 minutes until the berries are soft and disintegrating.

3. Remove the mixture from the heat. Mix the potato flour (starch) with a little water and then pour it into the blueberry soup in a steady stream. Return to a gentle heat, stirring continuously until thickened slightly.

4. Taste and add more sugar if desired.

5. The hot soup can be poured into a vacuum flask and served warm later.

6. In summer it is normally served cold. In this case sprinkle a little icing sugar (confectioner’s sugar) over the top as it helps to prevent a skin forming.

www.swedishfood.com/swedish-food-recipes-desserts/220-blueberry-soup

SwedishFood.com